Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do każdej zupy i sosu.
SKŁADNIKI
- 2 jajka,
- 15 g mąki bambusowej (błonnik),
- 30-40 g mąki migdałowej,
- 30 g startego sera grana padano lub parmezan,
- ćwierć łyżeczki gumy guar (opcjonalnie),
- duża szczypta soli,
- ewentualnie dowolne przyprawy (np. czosnek granulowany, świeżo mielony pieprz).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto pomysłów na obiad znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składni przekładam do miski i łączę do uzyskania zwartego, miękkiego ciasta.
- W garnku gotuję wodę (ok. 1 l) z dodatkiem soli i 1 łyżką oliwy lub masła.
- Do gotującej wody wrzucam kawałki ciasta. Najlepiej lepić kluseczki na kształt mini kopytek. Ciasto możemy także zetrzeć na tarce na dużych oczkach (bezpośrednio nad garnkiem z gotującą wodą). Jeśli chcemy, żeby kluseczki były bardziej zwarte możemy dodać więcej mąki migdałowej.
- Po około minucie, gdy kluseczki wypłyną na wierzch, wyławiam je za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.
- Kluseczki możemy zrobić bezpośrednio w gotującym rosole, mleku czy zupie. Wtedy czekamy, aż kluseczki wypłyną i po chwili możemy podawać jako całość.
MAKROSKŁADNIKI w całości:
- białko 31 g
- tłuszcz 38 g
- węglowodany 3 g
- kalorie 503 kcal.