Kategorie
Keto wytrawnie

KETO KLUSKI “ZACIERKI” SUPER DODATEK

Pamiętam z domu rodzinnego, gdy Mama przygotowywała takie kluseczki do zupy mlecznej 🥰 Dziś zapraszam na wersję keto😊

Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do każdej zupy i sosu.

SKŁADNIKI

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK

keto zacierki

Więcej prostych keto pomysłów na obiad znajdziesz w ebookach:

pakiet keto ebooków

   WYKONANIE 

  1. Wszystkie składni przekładam do miski i łączę do uzyskania zwartego, miękkiego ciasta.
  2. W garnku gotuję wodę (ok. 1 l) z dodatkiem soli i 1 łyżką oliwy lub masła.  
  3. Do gotującej wody wrzucam kawałki ciasta. Najlepiej lepić kluseczki na kształt mini kopytek. Ciasto możemy także zetrzeć na tarce na dużych oczkach (bezpośrednio nad garnkiem z gotującą wodą). Jeśli chcemy, żeby kluseczki były bardziej zwarte możemy dodać więcej mąki migdałowej. 
  4. Po około minucie, gdy kluseczki wypłyną na wierzch, wyławiam je za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka. 
  5. Kluseczki możemy zrobić bezpośrednio w gotującym rosole, mleku czy zupie. Wtedy czekamy, aż kluseczki wypłyną i po chwili możemy podawać jako całość.
MAKROSKŁADNIKI w całości:
  • białko 31 g
  • tłuszcz 38 g
  • węglowodany 3 g
  • kalorie 503 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *