Składniki na ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 25 g drożdży,
- 1-2 jajka,
- szczypta soli,
- 60 g miękkiego masła,
- 40 g cukru.
- 250 ml mleka
- 1 kg moreli
Kruszonka
- 100g mąki,
- 50g masła,
- 50g cukru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie
- Mąkę przesiewam do miski. Pośrodku robię dołek. Mleko podgrzewam. Drożdże kruszę i wsypuję do dołka. Dodaję cukier. Wlewam połowę mleka. I odstawiam na 20 minut.
- Resztę składników mieszam zaczynem. Ciasto dobrze wyrabiam i odstawiam na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce.
- Morele myję, osuszam ręcznikiem papierowym i usuwam pestki. Dzielę na połówki.
- Składniki na kruszonkę łączę.
- Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę (20-30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Kilkakrotnie nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200°C.
- Morele gęsto rozkładam na cieście. Posypuję kruszonką.
- Ciasto piekę około 40 minut.