Kategorie
Desery

CIASTO MORELOWE Z KRUSZONKĄ

Ciasto pachnące latem. Takie tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszoną i aromatycznymi morelami. Po prostu pyszne.

Składniki na ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 25 g drożdży,
  • 1-2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 60 g miękkiego masła,
  • 40 g cukru.
  • 250 ml mleka
  •  1 kg moreli

 Kruszonka

  • 100g mąki,
  • 50g masła,
  • 50g cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Wykonanie

  1. Mąkę przesiewam do miski. Pośrodku robię dołek. Mleko podgrzewam. Drożdże kruszę i wsypuję do dołka. Dodaję cukier. Wlewam połowę mleka. I odstawiam na 20 minut.
  2. Resztę składników mieszam zaczynem. Ciasto dobrze wyrabiam i odstawiam na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce.
  3. Morele myję, osuszam ręcznikiem papierowym i usuwam pestki. Dzielę na połówki.
  4.  Składniki na kruszonkę łączę.
  5.  Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę (20-30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Kilkakrotnie nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200°C.
  6.  Morele gęsto rozkładam na cieście. Posypuję kruszonką.
  7.  Ciasto piekę około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *