SKŁADNIKI
- 500 g fasoli piękny Jaś,
- 400-500 g wędzonego boczku,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 seler,
- pół pora,
- 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- ziele angielskie – 2 ziarenka,
- liść laurowy,
- 3 łyżki majeranku,
- pół łyżeczki papryki,
- pół łyżki soli.
WYKONANIE
- Fasolę zalewam dużą ilością wody i odstawiam na całą noc.
- Następnego dnia odlewam wodę i zalewam świeżą. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie i gotuję.
- Po upływie 20 minut wrzucam obrane i pokrojone w kostkę warzywa.
- Na patelni smażę pokrojoną cebulę oraz boczek. Dodaję do gotującej fasoli. Gotuję wszystko, aż fasola stanie się miękka.
- Dodaję sól, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Duszę jeszcze parę chwil.
- Na koniec wrzucam przeciśnięty czosnek.
- W celu zagęszczenia fasolki, jej część (około szklanki) wykładam do miski i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. Po czym mieszam z resztą potrawy.
2 odpowiedzi na “FASOLKA PO BRETOŃSKU”
to polecasz na keto?
A gdzie jest napisane, że jest to przepis keto?