SKŁADNIKI:
- 350 g dobrej jakości cienkiej kiełbasy,
- 100 g zielonej soczewicy,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 1 średnia cebula,
- kawałek selera,
- mała pietruszka,
- 3 ząbki czosnku,
- garść natki pietruszki,
- 500 g pomidorów bez skórki,
- 1,2l wrzątku lub rosołu,
- liść laurowy,
- sól,
- świeżo mielony pieprz
WYKONANIE:
- Soczewicę zalewam gorącą wodą i odstawiam.
- Marchew, pietruszkę i selera obieram i kroję w plastry. Pomidory w ćwiartki. Cebulę siekam w kostkę.
- W obszernym garnku rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodaję marchew, selera i pietruszkę. Smażę przez 5 minut często mieszając. Następnie dodaję pomidory i odsączoną soczewicę. Mieszam od czasu do czasu.
- Po upływie 5 minut zalewam wrzątkiem lub gorącym rosołem. Dodaję liść laurowy, zmiażdżony czosnek i pół łyżeczki soli. Duszę pod przykryciem ok. 40 minut.
- Kiełbasę obieram ze skórki i kroję w plastry. Następnie smażę na patelni z rozgrzanym olejem. Dobrze podsmażoną kiełbasę dodaję do zupy 10 minut przed końcem gotowania.
- Przed podaniem zupę posypuję natką pietruszki. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.