Możemy wykorzystać dowolne owoce, udekorować keto lukrem lub jedynie oprószyć słodzikiem w pudrze🧁
SKŁADNIKI
- 35 g mąki migdałowej,
- 20 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 15 g łupiny babki jajowatej,
- 2 jajka,
- 100 g kwaśnej śmietany 18%,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- wanilia lub aromat waniliowy, śmietankowy lub karmelowy,
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli
- garść owoców.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK.
Więcej prostych deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto łączę. Zostawiam na kilka minut.
- W tym czasie dokładnie i obficie natłuszczam masłem cztery foremki/kokilki. Ciasto przekładam do foremek. Na wierzch kładę (lekko dociskając) owoce np. borówki, jagody, maliny, poziomki, truskawki.
- Piekę w air fryer w temp. 160ºC przez ok. 20 minut, następnie zmniejszam temp. do 140ºC i piekę przez 10-15 minut.
- Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypuję słodzikiem w pudrze.
Makroskładniki w całości / w jednej bułce (z borówkami):
- białko 28 / 7 g,
- tłuszcz 55 / 13,8 g,
- węglowodany 14 / 3,5 g,
- kalorie 715 / 179 kcal.