SKŁADNIKI
- 250 g mascarpone,
- 200 ml mleczka kokosowego,
- 120 g gorzkiej czekolady (75-85% kakao),
- 150 ml mocnej kawy,
- opcjonalnie 1-2 łyżki słodziku,
- odrobina wanilii i/lub aromatu waniliowego, karmelowego lub rumowego.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Do garnuszka przekładam mascarpone, mleczko kokosowe i mocną kawę.
- Podgrzewam i mieszam cały czas. Zdejmuję z ognia i dodaję pokruszoną czekoladę. Mieszam intensywnie.
- Po kilku chwilach masa stanie się jednolita. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawiam do zamrażalnika na dwie godziny.
- W tym czasie warto masę pomieszać co 20-30 minut.
- Po godzinie masa jest gęsta i kremowa. Po dwóch bardziej zwarta.
Makroskładniki w całości:
- białko 25 g,
- tłuszcz 188 g,
- węglowodany 40 g,
- kalorie 1933 kcal.