Kolejny pomysł na proste keto ciasto z air fryer. Ciasto możemy także przygotować z podwójnej porcji i upiec tradycyjnie w piekarniku.
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 50 g mąki migdałowej,
- 20 g mąki kokosowej,
- 50 g miękkiego oleju kokosowego,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki słodziku,
- szczypta soli,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- ćwierć łyżeczki cynamonu,
- ćwierć łyżeczki przyprawy korzennej,
- wanilia lub aromat waniliowy albo migdałowy.
MASA
- 200 g gęstego mleczka kokosowego (mocno schłodzonego),
- 1-2 łyżki erytrolu w pudrze,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wody,
- 3 łyżki drobnych wiórków kokosowych plus do posypania ciasta
oraz
- 1-2 łyżki kwaśnej konfitury bez cukru.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitej plastycznej masy.
- Ciasto przekładam do naczynia (u mnie o średnicy ok. 16 cm) natłuszczonej i oprószonej mąką. Piekę w air fryer w temp. 160⁰C przez 15 minut.
- Żelatynę zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia. Następnie podgrzewam w kąpieli z gorącą wodą, aż żelatyn stanie się płynna.
- Do mocno schłodzonego mleczka dodaję słodzik i ubijam przez kilka minut, aż napuszy się. Następnie dodaję wiórki oraz sok z cytryny i delikatnie mieszam. Na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę.
- Ostudzone ciasto wyjmuję z formy. Przekładam na talerz. Ciasto smaruję konfiturą bez cukru. Na wierzch przekładam masę kokosową. Masą przykrywam także boki ciasta.
- Na koniec ciasto posypuję wiórkami kokosowymi. Wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji ciasta (4):
- białko 25 / 6,3 g,
- tłuszcz 64 / 16 g,
- węglowodany 19 / 4,8 g,
- kalorie 774 / 194 kcal.
Ciasto warto przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu spód będzie mocniej nasączony konfiturą, a smaki poszczególnych warstw będą bardziej przenikały się.
Poznaj także: