W wersji bez nabiału możemy w całości przygotować ze śmietanki koksowej, a masło zastąpić olejem koksowym. Możemy także upiec w piekarniku. Serniczki potrzebują dłuższego czasu pieczenia, w związku z tym ustawiamy niższą temperaturę.
SKŁADNIKI
- 400 g gęstej śmietany (u mnie pół na pół 18% plus śmietanka kokosowa),
- 50 g rozpuszczonego ostudzonego masła,
- 3 jajka,
- 30 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
- 2-3 łyżki słodziku,
- odrobina skórki z cytryny,
- opcjonalnie wanilia lub aromat,
- 130 g drobnych owoców.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Do misy przekładam śmietanę i śmietankę kokosową. Dodaję pozostałe składniki (poza owocami). Masę przelewam do kokilek natłuszczonych np. masłem.
- Kokilki wstawiam do air fryer i piekę przez ok. 30 minut w temp. 150-160ºC. Następnie ok. 15 minut w temp. 130ºC. Zostawiam w wyłączonym air fryer na ok. 15 minut.
- Znakomicie smakują na ciepło po upieczeniu. Natomiast po ostudzeniu i wyjęciu z foremek zachwycają jak tradycyjny maślany sernik.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- białko 31 / 7,8 g,
- tłuszcz 98 / 24,5 g,
- węglowodany 58 / 14,5 g,
- kalorie 1217 / 304 kcal.