Kategorie
Keto wytrawnie

MŁODA KAPUSTA ZE SCHABEM

Pomysł na szybki i prosty obiad pachnący latem i wakacjami. Pyszna młoda kapusta z kruchym schabem do tego koniecznie garść koperku 💚

SKŁADNIKI

  • 1 młoda kapusta, 
  • 1-2 marchewki, 
  • 2 łyżki masła,
  • 4-5 plastrów schabu,
  • 2-3 łyżki smalcu,
  • ok. 450 ml rosołu lub wywaru,  
  • opcjonalnie 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół szklanki passaty pomidorowej lub 1-2 pomidory bez skórki, 
  • garść koperku,
  • odrobina soku i skórki z cytryny, 
  • sól, pieprz, 
  • ewentualnie do podania po 1 łyżce kwaśnej śmietany.

WYKONANIE

  1. Na obszernej patelni rozpuszczam masło, dodaję posiekaną kapustę i smażę przez kilka chwil. Następnie dodaję gorący rosoł i doprowadzam do zagotowania. Przykrywam i duszę pod przykryciem przez około 10 minut.
  2. W tym czasie na odrębnej patelni rozpuszczam smalec. Smażę wcześniej rozbite plastry schabu (lekko oprószone solą) z każdej strony na rumiany kolor. Mięso przekładam do kapusty. Przykrywam i jeszcze duszę przez około 10-15 minut. Na koniec doprawiam sokiem z cytryny, skórką, świeżo mielonym pieprzem i obficie posypuję koperkiem.
Makroskładniki w całości (bez śmietany):
  • białko 134 g,
  • tłuszcz 133 g,
  • węglowodany 35 g,
  • kalorie 2018 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *