SKŁADNIKI
- 1 młoda kapusta,
- 1-2 marchewki,
- 2 łyżki masła,
- 4-5 plastrów schabu,
- 2-3 łyżki smalcu,
- ok. 450 ml rosołu lub wywaru,
- opcjonalnie 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół szklanki passaty pomidorowej lub 1-2 pomidory bez skórki,
- garść koperku,
- odrobina soku i skórki z cytryny,
- sól, pieprz,
- ewentualnie do podania po 1 łyżce kwaśnej śmietany.
WYKONANIE
- Na obszernej patelni rozpuszczam masło, dodaję posiekaną kapustę i smażę przez kilka chwil. Następnie dodaję gorący rosoł i doprowadzam do zagotowania. Przykrywam i duszę pod przykryciem przez około 10 minut.
- W tym czasie na odrębnej patelni rozpuszczam smalec. Smażę wcześniej rozbite plastry schabu (lekko oprószone solą) z każdej strony na rumiany kolor. Mięso przekładam do kapusty. Przykrywam i jeszcze duszę przez około 10-15 minut. Na koniec doprawiam sokiem z cytryny, skórką, świeżo mielonym pieprzem i obficie posypuję koperkiem.
Makroskładniki w całości (bez śmietany):
- białko 134 g,
- tłuszcz 133 g,
- węglowodany 35 g,
- kalorie 2018 kcal.