Super prosty keto chleb z serkiem wiejskim upieczony w air fryer! Znakomita baza do keto kanapek np. ze smalcem i ogórkiem!
SKŁADNIKI
- 200 g (1 opakowanie) serka wiejskiego ziarnistego,
- 3 jajka,
- 15 g ziaren słonecznika,
- 10 g nasion chia,
- 10 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 25 g mąki łubinowej, mąki kokosowej lub migdałowej,
- 20 g łupiny babki jajowatej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- opcjonalnie ulubione zioła (np. włoskie) /przyprawy.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK.
Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki przekładam do misy i mieszam dokładnie. Ciasto przekładam do formy (np. tortownicy o średnicy 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w air fryer w temp. 160ºC przez 20-25 minut. Następnie chlebek wyjmuję z formy, odwracam spodem do góry i przekładam bezpośrednio do kosza air fryera. Piekę w temp. 150ºC przez ok. 8-12 minut (najlepiej obserwować).
- Po upieczeniu zostawiam w uchylonym air fryer na kilka minut. Następnie studzę na kratce.
Makroskładniki w całości:
- białko 61 g,
- tłuszcz 38 g,
- węglowodany 12 g,
- kalorie 700 kcal.