SKŁADNIKI
- 4 jajka,
- wanilia lub aromat,
- opcjonalnie skórka z cytryny,
- 3-4 łyżki słodziku,
- 450-500 g gęstego naturalnego jogurtu,
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki budyniu w proszku bez cukru.
POLEWA
- 60 g gorzkiej czekolady,
- 60 g śmietanki 36%.
DEKORACJA
- garść borówek
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki (najlepiej w temperaturze pokojowej) przekładam do miski. Mieszam krótko do połączenia.
- Przekładam do tortownicy o średn. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra dół w temp. 160-170ºC przez 40-45 minut. Studzę w uchylonym piekarniku.
- Polewam czekoladą rozpuszczoną i połączoną ze śmietanką (najlepiej w kąpieli wodnej). Posypuję owocami.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16):
- białko 51 / 3,2 g,
- tłuszcz 160 / 10 g,
- węglowodany 52 / 3,3 g,
- kalorie 1857 / 116 kcal