SKŁADNIKI NA BUŁKĘ
- 2-3 jajka (u mnie łączna waga ok. 120 g),
- 50 g startego sera cheddar lub gouda,
- 2 łyżki oliwy,
- 15 g mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego,
- 10 g mąki bambusowej,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- ćwierć łyżeczki soli,
- pół łyżeczki dowolnych ziół lub przypraw.
Naczynie o średnicy ok. 16 cm.
BURGER
- ok. 250 g mięsa mielonego,
- mielona kolendra,
- czosnek granulowany,
- sól, pieprz.
SOS
- 2 łyżki majonezu,
- pół łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka keczupu,
- opcjonalnie sól, pieprz.
DODATKI
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w BESTSELLERZE
WYKONANIE
- Składniki na bułkę łączę i przekładam do natłuszczonego i oprószonego mąką naczynia (można wyłożyć papierem do pieczenia).
- Wstawiam do air fryer i piekę w temp. 170⁰C przez 20-25 minut. Po wyjęciu z naczynia bułkę odwracam, przekładam bezpośrednio do koszyka air fryer i piekę jeszcze przez 3-4 minuty. Po upieczeniu studzę na kratce.
- Do mięsa dodaję przyprawy i mieszam dokładnie. Przekładam do naczynia po bułce i piekę w temp. 180⁰C przez 15-20 minut (lub krócej jeśli chcemy bardziej krwiste mięso).
- Składniki na sos łączę.
- Ostudzoną bułkę kroję na pół i jeszcze przez 2 minuty piekę w air fryer, żeby zrumienić w środku i dodatkowo nadać chrupkości.
- Zrumienione połówki bułki smaruję sosem, przekładam sałatą pomidorem, cebulą, mięsem i gotowe 😉
Makroskładniki w całości:
- białko 90 g,
- tłuszcz 102 g,
- węglowodany 13 g,
- kalorie 1356 kcal.