SKŁADNIKI
- 800 g schabu pokrojonego w cienkie paski,
- pół niedużej kapusty pekińskiej,
- pół papryki czerwonej,
- 1-2 łyżki oleju kokosowego,
- 400 g mleczka kokosowego (u mnie yellow curry),
- ewentualnie przyprawy (1,5 łyżeczki curry, pół łyżeczki cynamonu, pieprz),
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 niepełna łyżeczka soli.
RYŻ KETO
- pół kalafiora,
- 1-2 łyżki oliwy,
- sól,
- opcjonalnie 1 łyżka masła.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w BESTSELLERZE
WYKONANIE
- Schab kroję w cienkie paski. Posypuję solą i imbirem. Mieszam dokładnie. Jeśli mam czas zostawiam w lodówce na godzinę. Jeśli nie, mięso smażę na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Mieszam, aż mięso straci różowy kolor.
- Dodaję mleczko kokosowe, najlepiej z dodatkiem curry. A jeśli dodaję czyste mleczko wsypuję także przyprawę curry, cynamon i pieprz. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień.
- Po kilku minutach wrzucam pokrojone warzywa, gotuję na niewielkim ogniu, aż nieco stracą jędrność (do poziomu al dente).
- Kalafior rozdrabniam w malakserze lub ścieram na tarce na małych oczkach. Przekładam na obszerną patelnię z podgrzaną oliwą i prażę, aż zmięknie. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec można dodać łyżkę masła.
- Podaję z wcześniej przygotowanym schabem w sosie.
Makroskładniki w całości:
- białko 204 g,
- tłuszcz 152 g,
- węglowodany 33 g,
- kalorie 2345 kcal.