SKŁADNIKI
- 3 jajka,
- 50 g startego sera cheddar,
- 1 łyżka mąki bambusowej (błonnik bambusowy),
- 3-4 łyżki mąki migdałowej lub 2,5 łyżki łubinowej,
- 2 -2,5 łyżki łupiny babki jajowatej,
- ćwierć łyżeczki soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- ewentualnie ćwierć łyżeczki ulubionej przyprawy,
- tłuszcz do posmarowania formy (forma o średn. 16 cm).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
WYKONANIE
- Jajka wbijam do miski. Dodaję sypkie składniki i łączę do uzyskania jednolitej masy (podobnej do gęstszego ciasta naleśnikowego). Odstawiamy na ok. 8 minut.
- Po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest rzadsze dodaję jeszcze łyżkę mąki migdałowej.
- Masę przekładam do natłuszczonej formy, którą umieszczam w air fryer.
- Piekę w temp. 170ºC przez ok. 20-25 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
- Wyjmuję z formy po całkowitym ostudzeniu.
Makroskładniki w całości:
- białko 20 g
- tłuszcz 26 g
- węglowodany 3 g
- kalorie 324 kcal.