SKŁADNIKI
- 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 pomidor,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1-2 posiekane ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- opcjonalnie odrobina soku z cytryny,
- kilka listków bazylii i pietruszki,
- sól, pieprz do smaku.
- płatki chili do dekoracji.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków;
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam oliwę dodaję pokrojoną paprykę. Mieszam, gdy zacznie tracić jędrność dodaję posiekany czosnek i kawałki pomidora bez skórki. Lekko posypuję solą, mieszam co jakiś czas i czekam, aż pomidor puści sok. Zdejmuję z ognia do ostudzenia.
- Zawartość patelni przekładam do misy, dodaję gęsty jogurt naturalny, kilka listków bazylii oraz pietruszki i blenduję do połączenia.
- Dodaję ocet balsamiczny, ewentualnie odrobinę soku z cytryny. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przekładam do miseczki, dekoruję oliwą i płatkami chili. Przechowuję w lodówce.