Kategorie
Keto desery

KETO CIASTO “SALCESON” BEZ PIECZENIA

Deser, który pamiętam z dzieciństwa. Dziś zapraszam na wersję keto.

MASA SERNIKOWA

  • 1 kg tłustego twarogu sernikowego, 
  • 150 g jogurtu naturalnego, 
  • ok. 60 g dowolnych owoców (np. borówki, maliny, truskawki), 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny, 
  • opcjonalnie wanilia, 
  • 1-2 łyżki zmielonego erytrolu, 
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wody,
  • 3 różne galaretki bez cukru plus 3-4 łyżki erytrolu.

„CIASTO”

  • 65 g mąki kokosowej, 
  • 10 g kakao, 
  • 50 g miękkiego masła, 
  • 50 g tahini, 
  • 1-2 łyżki erytrolu w pudrze, 
  • szczypta soli. 
WYKONANIE
  1. Trzy galaretki bez cukru wsypuję do trzech misek, dodaję słodzik i gorącą wodę (ok. 400 ml do każdej galaretki) i rozpuszczam. Odstawiam do całkowitego zastygnięcia (ostudzone galaretki najlepiej wstawić do lodówki).  
  2. Składniki na ciasto łączę i odkładam do zamrażalnika. 
  3. Gdy galaretki stężeją kroję je w kostkę. Do misy przekładam twaróg, jogurt, sok z cytryny, wanilię oraz słodzik i miksuję. Na koniec dodaję rozpuszczoną ostudzoną żelatynę i mieszam. Do masy sernikowej wrzucam galaretki pokrojone w kostkę oraz owoce i mieszam. 
  4. Schłodzone zastygnięte ciasto wyjmuję z zamrażalnika. Blachę (ok. 21 x 21 cm) wykładam papierem do pieczenia. Dno formy wypełniam startym na tarce na dużych oczkach schłodzonym ciastem (wykorzystuję ok. 2/3 ciasta). Następnie przekładam wcześniej przygotowaną masę sernikową. Rozprowadzam równomiernie. Na wierzch ścieram pozostałą cześć ciasta. 
  5. Całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16)
  • białko 178 / 11 g, 
  • tłuszcz 271 / 17 g, 
  • węglowodany 49 / 3 g, 
  • kalorie 3368 / 210,5 kcal. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *