Kategorie
Keto desery

KETO TARTA Z RABARBAREM

Pyszna, orze藕wiaj膮ca i szybka do zrobienia. Polecam! Ciasto znika w mgnieniu oka 馃槈

Sk艂adniki na ciasto

  • 2 偶贸艂tka,
  • 1 jajko,
  • 70 g mas艂a,
  • 70 g m膮ki kokosowej,
  • 10 g s艂odzid艂a,
  • szczypta soli.

Masa z mascarpone

  • 250 g mascarpone,
  • 150 ml 艣mietany krem贸wki 36%,
  • 3 艂y偶ki erytrytolu, zmielonego na puder,
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny,
  • 1 艂y偶ka sk贸rki z limonki.

Warstwa z rabarbarem

  • 100 g rabarbaru pokrojonego w kostk臋,
  • 1 艂y偶ka erytrolu,
  • ok. 100 ml wody.
  • szczypta soli,
  • 150 g jogurtu naturalnego lub g臋stej 艣mietany,
  • 1 艂y偶eczka 偶elatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilo艣ci wody.

Wykonanie

  1. Sk艂adniki na ciasto 艂膮cze i ch艂odz臋 w lod贸wce przez 1,5 godziny. Nast臋pnie 艣cieram na tarce na grubych oczkach na formie do pieczenia tarty (wcze艣niej nat艂uszczonej i posypanej np. mielonym siemieniem lnianym). Piek臋 w temp. 150-160 stopni, a偶 ciasto zrumieni si臋 tj. 10-15 minut.
  2. W tym czasie w rondelku podgrzewam pokrojony rabarbar, s艂odzik i wod臋. Gotuj臋 na ma艂ym ogniu, a偶 rabarbar b臋dzie mi臋kki. Odstawiam do wystudzenia.聽
  3. Mascarpone miksuj臋 ze s艂odzikiem i 艣mietan膮. Dodaj臋 sok z cytryny i sk贸rk臋 z limonki. Dok艂adnie mieszam i przek艂adam na upieczone i ostudzone ciasto.
  4. Przygotowuj臋 mas臋 z rabarbarem. Dodaj臋 jogurt lub 艣mietan臋 i rozpuszczon膮 偶elatyn臋, Dok艂adnie mieszam i odstawiam do lekkiego st臋偶enia. Nast臋pnie przek艂adam na warstw臋 z mascarpone. Wierzch posypuj臋 sk贸rk膮 z limonki. Ch艂odz臋 w lod贸wce.
Makrosk艂adniki w ca艂o艣ci / w jednej porcji (14)
  • bia艂ko 40 / 2,9 g
  • t艂uszcz 265 / 18,9 g
  • w臋glowodany 32 / 2,3 g
  • kalorie 2690 / 192 kcal

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *