Kategorie
Keto desery

KETO TARTA Z RABARBAREM

Pyszna, orzeźwiająca i szybka do zrobienia. Polecam! Ciasto znika w mgnieniu oka 😉

Składniki na ciasto

  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 70 g masła,
  • 70 g mąki kokosowej,
  • 10 g słodzidła,
  • szczypta soli.

Masa z mascarpone

  • 250 g mascarpone,
  • 150 ml śmietany kremówki 36%,
  • 3 łyżki erytrytolu, zmielonego na puder,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka skórki z limonki.

Warstwa z rabarbarem 

  • 100 g rabarbaru pokrojonego w kostkę,
  • 1 łyżka erytrolu,
  • ok. 100 ml wody.
  • szczypta soli,
  • 150 g jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.

 Wykonanie

  1. Składniki na ciasto łącze i chłodzę w lodówce przez 1,5 godziny. Następnie ścieram na tarce na grubych oczkach na formie do pieczenia tarty (wcześniej natłuszczonej i posypanej np. mielonym siemieniem lnianym). Piekę w temp. 150-160 stopni, aż ciasto zrumieni się tj. 10-15 minut.
  2. W tym czasie w rondelku podgrzewam pokrojony rabarbar, słodzik i wodę. Gotuję na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki. Odstawiam do wystudzenia. 
  3. Mascarpone miksuję ze słodzikiem i śmietaną. Dodaję sok z cytryny i skórkę z limonki. Dokładnie mieszam i przekładam na upieczone i ostudzone ciasto.
  4. Przygotowuję masę z rabarbarem. Dodaję jogurt lub śmietanę i rozpuszczoną żelatynę, Dokładnie mieszam i odstawiam do lekkiego stężenia. Następnie przekładam na warstwę z mascarpone. Wierzch posypuję skórką z limonki. Chłodzę w lodówce.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (14)
  • białko 40 / 2,9 g
  • tłuszcz 265 / 18,9 g
  • węglowodany 32 / 2,3 g
  • kalorie 2690 / 192 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *