Składniki na ciasto
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 70 g masła,
- 70 g mąki kokosowej,
- 10 g słodzidła,
- szczypta soli.
Masa z mascarpone
- 250 g mascarpone,
- 150 ml śmietany kremówki 36%,
- 3 łyżki erytrytolu, zmielonego na puder,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka skórki z limonki.
Warstwa z rabarbarem
- 100 g rabarbaru pokrojonego w kostkę,
- 1 łyżka erytrolu,
- ok. 100 ml wody.
- szczypta soli,
- 150 g jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany,
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Wykonanie
- Składniki na ciasto łącze i chłodzę w lodówce przez 1,5 godziny. Następnie ścieram na tarce na grubych oczkach na formie do pieczenia tarty (wcześniej natłuszczonej i posypanej np. mielonym siemieniem lnianym). Piekę w temp. 150-160 stopni, aż ciasto zrumieni się tj. 10-15 minut.
- W tym czasie w rondelku podgrzewam pokrojony rabarbar, słodzik i wodę. Gotuję na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki. Odstawiam do wystudzenia.
- Mascarpone miksuję ze słodzikiem i śmietaną. Dodaję sok z cytryny i skórkę z limonki. Dokładnie mieszam i przekładam na upieczone i ostudzone ciasto.
- Przygotowuję masę z rabarbarem. Dodaję jogurt lub śmietanę i rozpuszczoną żelatynę, Dokładnie mieszam i odstawiam do lekkiego stężenia. Następnie przekładam na warstwę z mascarpone. Wierzch posypuję skórką z limonki. Chłodzę w lodówce.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (14)
- białko 40 / 2,9 g
- tłuszcz 265 / 18,9 g
- węglowodany 32 / 2,3 g
- kalorie 2690 / 192 kcal