Sk艂adniki na ciasto
- 2 偶贸艂tka,
- 1 jajko,
- 70 g mas艂a,
- 70 g m膮ki kokosowej,
- 10 g s艂odzid艂a,
- szczypta soli.
Masa z mascarpone
- 250 g mascarpone,
- 150 ml 艣mietany krem贸wki 36%,
- 3 艂y偶ki erytrytolu, zmielonego na puder,
- 1 艂y偶ka soku z cytryny,
- 1 艂y偶ka sk贸rki z limonki.
Warstwa z rabarbarem聽
- 100 g rabarbaru pokrojonego w kostk臋,
- 1 艂y偶ka erytrolu,
- ok. 100 ml wody.
- szczypta soli,
- 150 g jogurtu naturalnego lub g臋stej 艣mietany,
- 1 艂y偶eczka 偶elatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilo艣ci wody.
聽Wykonanie
- Sk艂adniki na ciasto 艂膮cze i ch艂odz臋 w lod贸wce przez 1,5 godziny. Nast臋pnie 艣cieram na tarce na grubych oczkach na formie do pieczenia tarty (wcze艣niej nat艂uszczonej i posypanej np. mielonym siemieniem lnianym). Piek臋 w temp. 150-160 stopni, a偶 ciasto zrumieni si臋 tj. 10-15 minut.
- W tym czasie w rondelku podgrzewam pokrojony rabarbar, s艂odzik i wod臋. Gotuj臋 na ma艂ym ogniu, a偶 rabarbar b臋dzie mi臋kki. Odstawiam do wystudzenia.聽
- Mascarpone miksuj臋 ze s艂odzikiem i 艣mietan膮. Dodaj臋 sok z cytryny i sk贸rk臋 z limonki. Dok艂adnie mieszam i przek艂adam na upieczone i ostudzone ciasto.
- Przygotowuj臋 mas臋 z rabarbarem. Dodaj臋 jogurt lub 艣mietan臋 i rozpuszczon膮 偶elatyn臋, Dok艂adnie mieszam i odstawiam do lekkiego st臋偶enia. Nast臋pnie przek艂adam na warstw臋 z mascarpone. Wierzch posypuj臋 sk贸rk膮 z limonki. Ch艂odz臋 w lod贸wce.
Makrosk艂adniki w ca艂o艣ci / w jednej porcji (14)
- bia艂ko 40 / 2,9 g
- t艂uszcz 265 / 18,9 g
- w臋glowodany 32 / 2,3 g
- kalorie 2690 / 192 kcal