Możemy także dodać dowolny aromat, a masło orzechowe zastąpić tahini i uzyskać inny smak 😉
SKŁADNIKI
- 250 g płynnego mleczka kokosowego,
- 2 łyżki miąższu / musu kokosowego,
- 2 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej,
- 1,5 łyżki gładkiego masła orzechowego,
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody,
- wanilia,
- opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego lub rumowego,
- sok z połowy (lub więcej) cytryny,
- szczypta soli.
WIERZCH
- 80 g orzechów i/lub migdałów
- 30 g oleju kokosowego,
- 1,5 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki erytrolu,
- duża szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Posiekane orzechy i migdały krótko prażę na lekko rozgrzanej patelni. Mieszam przez kilka minut, na koniec dodaję słodzik i olej kokosowy. Gdy słodzik rozpuści się wyłączam ogień. Dodaję masło orzechowe i dokładnie mieszam. Odstawiam do ostudzenia.
- Wszystkie składniki na masę (poza żelatyną) przekładam do misy i blenduję do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam.
- Masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej. Wstawiam do zamrażalnika, żeby masa stężała.
- Gdy zastygnie przykrywam masą orzechową. Wstawiam do zamrażalnika do całkowitego zastygnięcia.
- Przechowuję w lodówce lub zamrażalniku. Możemy podawać jako deser lodowy lub jako batoniki.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (12)
- białko 28 / 2,3 g,
- tłuszcz 137 / 11,4 g,
- węglowodany 28 / 2,3 g,
- kalorie 1443 / 120 kcal.