SKŁADNIKI
- 500 g mięsa drobiowego (z piersi lub udka),
- 6-7 ząbków czosnku,
- pół papryczki chili,
- opcjonalnie ćwierć czerwonej papryki,
- 1 nieduża cebula (najlepiej szalotka),
- 50 g masła klarowanego,
- 200 g śmietanki kokosowej (gęstego mleczka),
- solidna garść natki pietruszki,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Dodaję pokrojony czosnek i cebulę. Po kilku chwilach drobno pokrojoną paprykę chili oraz zwykłą. Mieszam co jakiś czas.
- Gdy tylko zaczną rumienić się dodaję pokrojone w paski mięso (można wcześniej lekko posypać solą). Smażę mieszając co jakiś czas, aż straci różowy kolor i będzie rozpadać się pod naciskiem.
- Dodaję śmietankę/krem kokosowy. Mieszam. Na koniec dodaję przyprawy i sok z cytryny. Obficie posypuję natką pietruszki.
MAKROSKŁADNIKI w całości
- białko 104 g,
- tłuszcz 109 g,
- węglowodany 18 g,
- kalorie 1470 kcal.