Kategorie
Dania obiadowe

DUSZONA RYBA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ

 SKŁADNIKI

  • 400 g filetów rybnych,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • 2 cm imbiru,
  • 1 mała marchew,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego,
  • 1-2 łyżeczki kurkumy,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki. 

WYKONANIE

  1. Na patelni rozgrzewam olej. Imbir i czosnek ścieram na tarce na średnich oczkach. 
  2. Smażę na małym ogniu, aż lekko zrumienią się.
  3. Dodaję startą marchew. Następnie pokrojoną kapustę. Solę odrobinę i dolewam 2-3 łyżki wody. Przykrywam i duszę przez kilka minut.
  4. Rybę dzielę na kawałki, posypuję solą i pieprzem.  
  5. Gdy kapusta zmięknie dodaję mleko i kurkumę. Doprowadzam do wrzenia, układam kawałki ryby. Przykrywam i gotuję na małym ogniu ok. 8-10 minut.
  6. Jeśli sos jest zbyt wodnisty pozwalam mu odparować wtedy gotuję bez przykrycia.  
Makroskładniki w całości:
  • białko: ok. 59 g
  • tłuszcz: ok. 120 g
  • węglowodany: ok. 16,4 g
  • kcal ok. 1391

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *