Kategorie
Keto desery

BAJECZNIE PROSTY MIĘTOWY SERNIK KETO

Bez pieczenia, bez cukru, z orzeźwiającą nutą mięty i cytryny! To lekki, kremowy deser z gorzką czekoladą – idealny na lato i nie tylko.

Bajecznie prosty sernik miętowy! 

Są takie desery, które robi się niemal bez wysiłku, a efekt jest jak z najlepszej cukierni. Ten sernik miętowy bez pieczenia to super sposób na orzeźwienie w upalne dni – kremowy, delikatny i pełen smaku. Mięta nadaje mu świeżości, cytryna lekkości, a gorzka czekolada dodaje elegancji i przełamuje słodycz.

I co najlepsze – jest w 100% bez cukru, w wersji keto i low carb.  Sprawdzi się zarówno latem jak i w czasie zimy – kiedy marzy nam się odrobina letniego klimatu na talerzu.

 


Pokochasz ten przepis

  • bez pieczenia – oszczędzasz czas i energię,
  • bez cukru – idealny na diecie keto i low carb,
  • orzeźwiający, kremowy i elegancki,
  • prosty skład z produktów dostępnych w każdym sklepie.

Składniki na sernik miętowy keto

Masa
  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • garść świeżych liści mięty,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1–2 łyżki erytrolu (lub innego słodziku),
  • opcjonalnie: skórka z cytryny lub limonki, odrobina wanilii,
  • 1,5–2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 70 ml wody,
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady (minimum 80% kakao).
Polewa

*zaznaczone produkty możesz nabyć z kodem rabatowym „saganek”


Więcej prostych deserów znajdziesz w pakiecie ebooków

desery keto przepisy pdf

 

Jak przygotować krok po kroku

  1. Miętowy twaróg. Do miski przekładam liście mięty i 2–3 łyżki twarogu sernikowego. Blenduję, aż liście będą drobno posiekane i masa nabierze zielonkawego koloru.
  2. Mieszanie masy sernikowej. Dodaję resztę twarogu, sok z cytryny, słodzik oraz ewentualnie skórkę z cytryny (albo limonki) i odrobinę wanilii. Mieszam całość na gładką masę. Wlewam ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączę ją z masą sernikową.
  3. Czekoladowe akcenty. Wsypuję posiekaną gorzką czekoladę i mieszam, aby równomiernie rozprowadzić kawałki w serniku.
  4. Chłodzenie. Masę przekładam do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiam do zamrażalnika lub lodówki, żeby dobrze stężała.
  5. Przygotowuję polewę. Gdy sernik będzie mocno zastygnięty przygotowuję polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z masłem, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Dekoracja. Kiedy sernik jest już sztywny, odwracam spodem do góry, wyjmuję go z formy i zdejmuję folię. Sernik dekoruję przygotowaną polewą i świeżymi listkami mięty.

💡Porady i wariacje przepisu

  • Jeśli chcesz intensywniejszego smaku, dodaj kilka kropli naturalnego ekstraktu z mięty lub zwiększyć ilość liści mięty.
  • A jeśli szukasz naprawdę niebanalnych smaków mięte możesz zastąpić bazylią. 
  • Zamiast żelatyny możesz użyć agaru, jeśli wolisz wersję wegetariańską.
  • Możesz zrobić go w wersji w pucharkach – wtedy nie musisz kroić.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (10):
  • białko 110 / 11 g,
  • tłuszcz 138 / 13,8 g,
  • węglowodany (netto) 32 / 3,2 g,
  • kalorie 1780 / 178 kcal. 
Zerknij do filmu z przepisem 

Keto inspiracje, które nie kończą się na jajku i awokado😉 Sprawdź w ebookach 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *