Bajecznie prosty sernik miętowy!
Są takie desery, które robi się niemal bez wysiłku, a efekt jest jak z najlepszej cukierni. Ten sernik miętowy bez pieczenia to super sposób na orzeźwienie w upalne dni – kremowy, delikatny i pełen smaku. Mięta nadaje mu świeżości, cytryna lekkości, a gorzka czekolada dodaje elegancji i przełamuje słodycz.
I co najlepsze – jest w 100% bez cukru, w wersji keto i low carb. Sprawdzi się zarówno latem jak i w czasie zimy – kiedy marzy nam się odrobina letniego klimatu na talerzu.
Pokochasz ten przepis
- bez pieczenia – oszczędzasz czas i energię,
- bez cukru – idealny na diecie keto i low carb,
- orzeźwiający, kremowy i elegancki,
- prosty skład z produktów dostępnych w każdym sklepie.
Składniki na sernik miętowy keto
Masa
- 1 kg twarogu sernikowego,
- garść świeżych liści mięty,
- sok z połowy cytryny,
- 1–2 łyżki erytrolu (lub innego słodziku),
- opcjonalnie: skórka z cytryny lub limonki, odrobina wanilii,
- 1,5–2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 70 ml wody,
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady (minimum 80% kakao).
Polewa
- 40 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka masła.
*zaznaczone produkty możesz nabyć z kodem rabatowym „saganek”
Więcej prostych deserów znajdziesz w pakiecie ebooków
Jak przygotować krok po kroku
- Miętowy twaróg. Do miski przekładam liście mięty i 2–3 łyżki twarogu sernikowego. Blenduję, aż liście będą drobno posiekane i masa nabierze zielonkawego koloru.
- Mieszanie masy sernikowej. Dodaję resztę twarogu, sok z cytryny, słodzik oraz ewentualnie skórkę z cytryny (albo limonki) i odrobinę wanilii. Mieszam całość na gładką masę. Wlewam ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączę ją z masą sernikową.
- Czekoladowe akcenty. Wsypuję posiekaną gorzką czekoladę i mieszam, aby równomiernie rozprowadzić kawałki w serniku.
- Chłodzenie. Masę przekładam do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiam do zamrażalnika lub lodówki, żeby dobrze stężała.
- Przygotowuję polewę. Gdy sernik będzie mocno zastygnięty przygotowuję polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z masłem, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dekoracja. Kiedy sernik jest już sztywny, odwracam spodem do góry, wyjmuję go z formy i zdejmuję folię. Sernik dekoruję przygotowaną polewą i świeżymi listkami mięty.
💡Porady i wariacje przepisu
- Jeśli chcesz intensywniejszego smaku, dodaj kilka kropli naturalnego ekstraktu z mięty lub zwiększyć ilość liści mięty.
- A jeśli szukasz naprawdę niebanalnych smaków mięte możesz zastąpić bazylią.
- Zamiast żelatyny możesz użyć agaru, jeśli wolisz wersję wegetariańską.
- Możesz zrobić go w wersji w pucharkach – wtedy nie musisz kroić.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (10):
- białko 110 / 11 g,
- tłuszcz 138 / 13,8 g,
- węglowodany (netto) 32 / 3,2 g,
- kalorie 1780 / 178 kcal.

