SKŁADNIKI
- 250 g tłustego twarogu może być kozi lub owczy,
- 1 jajko,
- 30 g mąki migdałowej,
- 20 g startego sera grana padano lub parmezan,
- 15 g łupiny babki jajowatej lub złocistego siemienia lnianego mielonego odtłuszczonego,
- pół cebuli,
- 1,5 łyżki masła/smalcu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- ostra papryka,
- wędzona papryka,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
- ok. pół łyżeczki soli,
- świeżo mielony pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków
WYKONANIE
- Zaczynam od usmażenia na maśle lub smalcu pokrojonej cebuli. Twaróg łączę z jajkiem. Następnie dodaję mąkę, babkę jajowatą (lub siemię lniane), starty ser, zrumienioną cebulę oraz przyprawy i mieszam do uzyskania gładkiej masy.
- Z masy lepię podłużne kluski. Układam na natłuszczonym papierze do pieczenia lub silikonowej formie. Piekę w air fryer w temp. 160ºC przez ok. 12 minut.
- Gdy nie mamy czasu, keto kluski ruskie można podać jedynie z kwaśną śmietaną lub mizerią.
MAKROSKŁADNIKI w całości:
- białko 52 g
- tłuszcz 93 g
- węglowodany 2 g
- kalorie 1125 kcal.