SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ
- 200 g mielonego maku (suchego z torebki),
- 250-300 ml tłustego mleka, śmietanki 30% lub gęstego mleczka / śmietanki kokosowej,
- 50 g masła lub oleju kokosowego,
- 20 g mąki migdałowej,
- garść posiekanych orzechów pekan,
- aromat migdałowy,
- 3-4 łyżek erytrolu,
- 2 białka jajek,
- szczypta soli.
CIASTO
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
- 2 żółtka,
- 50 ml mleczka kokosowego,
- 110 g mąki migdałowej,
- wanilia, aromat cytrynowy,
- skórka z cytryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli.
LUKIER
- 4-5 łyżek erytrolu w pudrze,
- 1-2 mleczka kokosowego,
- 1 łyżka rozpuszczonego masła,
- sok z połowy (lub więcej) cytryny,
- opcjonalnie skórka z cytryny lub pomarańczy.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:

WYKONANIE
- W garnku podgrzewam mleko z masłem. Dodaję mak, mieszam i doprowadzam do zagotowania. Dodaję aromat migdałowy, słodzik, mąkę migdałową i posiekane migdały. Mieszam dokładnie i zostawiam do ostudzenia.
- W większej misie ubijam białka z czterech jaj. Odstawiamy na chwilę, wykorzystam je do przygotowania ciasta. W mniejszej misie ubijam białka z dwóch jaj i dodaję do ostudzonej masy makowej.
- W odrębnym naczyniu łączę pozostałe składniki na ciasto. Następnie dodając w kilku partiach delikatnie łączę z pianą z białek (tej przygotowanej na początku).
- Większą częścią ciasta przekładam do formy na babki (warto solidnie natłuścić i oprószyć mąką lub użyć silikonowej). Następnie przekładam masę makową. Na wierzch kładę resztę ciasta.
- Piekę góra dół w temp. 160⁰C przez ok. 1 godzinę (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ostudzone ciasto dekoruję lukrem (wystarczy energicznie połączyć wszystkie składniki) i ewentualnie posiekanymi orzechami i/lub migdałami.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (14):
- białko 112 / 8 g,
- tłuszcz 280 / 20 g,
- węglowodany 40 / 2,9 g,
- kalorie 3270 / 234 kcal.