Kategorie
Keto desery

KETO MAZUREK ORZECHOWO-MIGDAŁOWY

Obłędny, pyszny i prosty do zrobienia! Absolutnie jeden z lepszych keto wypieków jakie jadłam, serio 🤩

SKŁADNIKI

MASA

NA WIERZCH

Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK. 

keto mazurek

 

Więcej prostych przepisów Wielkanocnych znajdziesz w ebooku:

KETO WIELKANOC

WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto przekładam do misy i łączę do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzając równomiernie (np. okrągła forma do tart o średnicy 28 cm). 
  3. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 160ºC przez ok. pół godziny.
  4. Orzechy i migdały siekam na mniejsze kawałki. Masło podrzewam w rondelku doprowadzając do lekkiego palenia (zdejmuję z ognia, gdy pojawi się karmelowy aromat). Dodaję masło orzechowe lub migdałowe, słodzik, szczyptę soli i posiekane orzechy/migdały. Mieszam i zostawiam do ostudzenia. 
  5. Schłodzone mascarpone miksuję z jogurtem, masłem orzechowym lub migdałowym. Dodaję słodzik, odrobinę soku z cytryny i ewentualnie aromat migdałowy. 
  6. Ostudzone ciasto smaruję konfiturą bez cukru. Przekładam krem z mascarpone. 
  7. Na wierzch ciasta kładę ostudzoną masę orzechowo-migdałową.   
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (12)
  • białko 68 / 5,7 g
  • tłuszcz 370 / 31 g
  • węglowodany 56 / 4,7 g
  • kalorie 3946 / 329 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *