SKŁADNIKI
- 80-90 g mąki migdałowej,
- 20 g mąki bambusowej,
- 120 g miękkiego masła,
- 20-30 g erytrolu w pudrze,
- opcjonalnie wanilia,
- ewentualnie odrobina skórki z cytryny,
- szczypta soli.
MASA
- 250 g schłodzonego serka mascarpone,
- 3-4 łyżki masła orzechowego lub migdałowego,
- 2-3 łyżki naturalnego jogurtu greckiego,
- 3-4 łyżki słodziku w pudrze,
- szczypta soli.
- opcjonalnie 1,5 łyżki konfitury bez cukru.
NA WIERZCH
- 100 g orzechów (np. pekan, włoskich, laskowych i/lub migdałów),
- 60 g masła,
- 1,5 łyżki masła orzechowego lub migdałowego,
- 2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK.
Więcej prostych przepisów Wielkanocnych znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto przekładam do misy i łączę do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzając równomiernie (np. okrągła forma do tart o średnicy 28 cm).
- Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 160ºC przez ok. pół godziny.
- Orzechy i migdały siekam na mniejsze kawałki. Masło podrzewam w rondelku doprowadzając do lekkiego palenia (zdejmuję z ognia, gdy pojawi się karmelowy aromat). Dodaję masło orzechowe lub migdałowe, słodzik, szczyptę soli i posiekane orzechy/migdały. Mieszam i zostawiam do ostudzenia.
- Schłodzone mascarpone miksuję z jogurtem, masłem orzechowym lub migdałowym. Dodaję słodzik, odrobinę soku z cytryny i ewentualnie aromat migdałowy.
- Ostudzone ciasto smaruję konfiturą bez cukru. Przekładam krem z mascarpone.
- Na wierzch ciasta kładę ostudzoną masę orzechowo-migdałową.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (12)
- białko 68 / 5,7 g
- tłuszcz 370 / 31 g
- węglowodany 56 / 4,7 g
- kalorie 3946 / 329 kcal