SKŁADNIKI
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- 125 g serka mascarpone,
- 30 g rozpuszczonego masła,
- 20 g budyniu w proszku bez cukru (waniliowego lub śmietankowego),
- 20 g mąki bambusowej,
- 20 g mąki kokosowej,
- wanilia, aromat cytrynowy,
- opcjonalnie skórka z cytryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- szczypta soli.
POLEWA
- 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z 1 łyżką masła plus ewentualnie do posypania płatki migdałowe
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK.
Więcej pysznych przepisów Wielkanocnych znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Zaczynam od ubicia na sztywną pianę białek ze szczyptą soli. W oddzielnej misce miksuję pozostałe składniki. Następnie łączę partiami obie masy, mieszam delikatnie. Przekładam do formy dokładnie natłuszczonej i posypanej mąką kokosową.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 170ºC przez ok. 20 minut, następnie zmniejszam temp. do 160ºC i piekę przez ok. 15 minut. (trzeba obserwować i sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy).
- W misce nad garnkiem z gotującą (na małym ogniu) wodą rozpuszczam czekoladę z masłem. Dekoruję ostudzoną babkę.
MAKROSKŁADNIKI w całości/ w jednej porcji (16):
- białko 54 / 3,4 g,
- tłuszcz 182 / 11,4 g,
- węglowodany 47 / 2,9 g,
- kalorie 2107 / 132 kcal.