Kategorie
Keto desery

PUCHATA KETO BABKA WIELKANOCNA

Lekka, puchata i wilgotna! Po prostu pyszna! Na święta i nie tylko!😉😊

SKŁADNIKI

POLEWA

  • 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z 1 łyżką masła plus ewentualnie do posypania płatki migdałowe 

Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK.

keto babka wielkanocna

Więcej pysznych przepisów Wielkanocnych znajdziesz w ebooku:

KETO WIELKANOC

WYKONANIE

  1. Zaczynam od ubicia na sztywną pianę białek ze szczyptą soli. W oddzielnej misce miksuję pozostałe składniki. Następnie łączę partiami obie masy, mieszam delikatnie. Przekładam do formy dokładnie natłuszczonej i posypanej mąką kokosową.
  2. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 170ºC przez ok. 20 minut, następnie zmniejszam temp. do 160ºC i piekę przez ok. 15 minut. (trzeba obserwować i sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy).
  3. W misce nad garnkiem z gotującą (na małym ogniu) wodą rozpuszczam czekoladę z masłem. Dekoruję ostudzoną babkę.

MAKROSKŁADNIKI w całości/ w jednej porcji (16):

  • białko 54 / 3,4 g,
  • tłuszcz 182 / 11,4 g,
  • węglowodany 47  / 2,9 g,
  • kalorie 2107 / 132 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *