Tak przygotowane bułeczki możemy dowolnie modyfikować uwzględniając wybrane dodatki. To super opcja śniadaniowa, jak również pyszna baza do deserów np. do mascarpone z owocami.
SKŁADNIKI
- 2 jajka,
- 60 g mozzarelli,
- 1 łyżka mąki bambusowej lub (w wersji na słodko) waniliowego albo śmietankowego budyniu w proszku bez cukru,
- 1 łyżka masła,
- opcjonalnie szczypta soli i/lub dodatkowo przyprawy i aromaty (w wersji na słodko wanilia, cynamon, ewentualnie odrobina słodziku).
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK.
Więcej prostych deserów w ebookach:
WYKONANIE
- Ceramiczne kokilki smaruję masłem (boki i dno). Podgrzewam w air fryer w temp. 170-180°C przez ok. 5-6 minut.
- Mozzarellę, jajka, budyń w proszku lub mąkę bambusową, ewentualnie wybrane dodatki (w zależności od wersji) blenduję do całkowitego połączenia.
- Masę przelewam do rozgrzanych kokilek.
- Piekę w air fryer w temp. 185°C przez ok. 3 minuty. Następnie w temp. 165°C przez ok. 8-10 minut.
- Po upieczeniu zostawiam w lekko uchylonym air fryerze jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
Makroskładniki w całości:
– wersja z budyniem
- białko 27,3 g,
- tłuszcz 34, 4 g,
- węglowodany 12 g,
- kalorie 464 kcal.
– wersja z mąką bambusową
- białko 29 g,
- tłuszcz 37 g,
- węglowodany 3 g,
- kalorie 473 kcal.