Bez względu na to jak często zdarza Ci się zjeść coś słodkiego na diecie keto czy low carb warto poznać dostępne na rynku słodziki i wybrać dla siebie najlepsze rozwiązanie. Każdy ze słodzików ma inne właściwości i intensywność słodzenia.
Poniżej krótkie zestawienie najpopularniejszych słodzików, które z powodzeniem wykorzystasz do keto deserów.
- Erytrol (erytrytol) – ma zerowy indeks glikemiczny. Jego spożycie nie wiąże się ze wzrostem poziomu glukozy we krwi i nie powoduje wyrzutu insuliny. Znakomicie sprawdza się w wielu przepisach kulinarnych, zwłaszcza w wypiekach, nadając słodki smak, a jednocześnie nie dostarczając dodatkowych kalorii ze względu na zerową kaloryczność.
- Ksylitol – ma niski indeks glikemiczny (IG 9). Nie powoduje znaczących skoków poziomu glukozy we krwi. Nie wymaga także udziału insuliny
w procesie metabolizmu, co czyni go bezpiecznym dla diabetyków. Ma
o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier. - Stewia – wyróżnia się zerową kalorycznością i intensywnością słodyczy! Jest kilkaset razy słodsza od cukru. Wystarczy dodawać niewielkie ilości. Bardzo dobrze sprawdza się stewia połączona z erytrolem, dzięki temu uzyskasz naturalny smak i zero kalorii.
- Inulina – ma również niski indeks glikemiczny (IG 14), czyli nie powoduje gwałtownych wzrostów poziomu glukozy we krwi po spożyciu. Ma tylko 30% słodkości w porównaniu do cukru. Jeśli chcemy uzyskać mniej słodki efekt, może ona stanowić zastępstwo cukru. Pełni także rolę prebiotyku, czyli substancji, która sprzyja wzrostowi i aktywności korzystnych bakterii w jelitach.
Ja zazwyczaj stosuję erytrol. Ostatnio szczególnie przypadł mi do gustu w postaci pudru.
Należy także pamiętać o zachowaniu umiaru. Stosowanie słodzików (zwłaszcza ksylitolu i inuliny) w nadmiernych ilościach może wywołać bóle brzucha, biegunkę i wzdęcia. Uwzględniając użycie słodziku trzeba mieć także na uwadze, że wiele wykorzystanych składników jest naturalnie lekko słodka np. mąka kokosowa, wiórki kokosowe, pasta kokosowa, mleczko kokosowe, słodka tłusta śmietanka i owoce. Dlatego też nie trzeba przesadnie dosładzać niskowęglowodanowych wypieków i deserów.