Kategorie
Ciekawostki

CZYM SŁODZIĆ NA DIECIE NISKOWĘGLOWODANOWEJ?

Bez względu na to jak często zdarza Ci się zjeść coś słodkiego na diecie keto czy low carb warto poznać dostępne na rynku słodziki i wybrać dla siebie najlepsze rozwiązanie.

keto słodzik

Bez względu na to jak często zdarza Ci się zjeść coś słodkiego na diecie keto czy low carb warto poznać dostępne na rynku słodziki i wybrać dla siebie najlepsze rozwiązanie. Każdy ze słodzików ma inne właściwości i intensywność słodzenia.

Poniżej krótkie zestawienie najpopularniejszych słodzików, które z powodzeniem wykorzystasz do keto deserów. 

  • Erytrol (erytrytol) – ma zerowy indeks glikemiczny. Jego spożycie nie wiąże się ze wzrostem poziomu glukozy we krwi i nie powoduje wyrzutu insuliny. Znakomicie sprawdza się w wielu przepisach kulinarnych, zwłaszcza w wypiekach, nadając słodki smak, a jednocześnie nie dostarczając dodatkowych kalorii ze względu na zerową kaloryczność. 
  • Ksylitol – ma niski indeks glikemiczny (IG 9). Nie powoduje znaczących skoków poziomu glukozy we krwi. Nie wymaga także udziału insuliny
    w procesie metabolizmu, co czyni go bezpiecznym dla diabetyków. Ma
    o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier.
  • Stewia – wyróżnia się zerową kalorycznością i intensywnością słodyczy! Jest kilkaset razy słodsza od cukru. Wystarczy dodawać niewielkie ilości. Bardzo dobrze sprawdza się stewia połączona z erytrolem, dzięki temu uzyskasz naturalny smak i zero kalorii.
  • Inulina – ma również niski indeks glikemiczny (IG 14), czyli nie powoduje gwałtownych wzrostów poziomu glukozy we krwi po spożyciu. Ma tylko 30% słodkości w porównaniu do cukru. Jeśli chcemy uzyskać mniej słodki efekt, może ona stanowić zastępstwo cukru. Pełni także rolę prebiotyku, czyli substancji, która sprzyja wzrostowi i aktywności korzystnych bakterii w jelitach. 

Ja zazwyczaj stosuję erytrol. Ostatnio szczególnie przypadł mi do gustu w postaci pudru.

keto słodzik

Należy także pamiętać o zachowaniu umiaru. Stosowanie słodzików (zwłaszcza ksylitolu i inuliny) w nadmiernych ilościach może wywołać bóle brzucha, biegunkę i wzdęcia. Uwzględniając użycie słodziku trzeba mieć także na uwadze, że wiele wykorzystanych składników jest naturalnie lekko słodka np. mąka kokosowa, wiórki kokosowe, pasta kokosowa, mleczko kokosowe, słodka tłusta śmietanka i owoce. Dlatego też nie trzeba przesadnie dosładzać niskowęglowodanowych wypieków i deserów. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *