W tym przepisie wykorzystałam borówki, ale z powodzeniem sprawdzą się dostępne owoce jak maliny, truskawki czy nawet drobno pokrojone jabłko. Możemy dodać także pokruszoną czekoladę. Ciasto możemy upiec także tradycyjnie w piekarniku (najlepiej obserwować i środek sprawdzić patyczkiem).
SKŁADNIKI
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 30 g mąki migdałowej,
- 20 g mąki bambusowej,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli,
- aromat śmietankowy lub wanilia,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- skórka z cytryny,
- 150 g borówek, malin, pokrojonych truskawek lub porzeczek.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Składniki na ciasto przekładam do misy i mieszam do połączenia. Przekładam do naczynia do pieczenia (natłuszczonego i posypanego mąką kokosową).
- Na wierzch układam owoce np. borówki, maliny, pokrojone truskawki lub porzeczki. Piekę w air fryer w temp. 160ºC przez ok. 25 minut.
Makroskładniki w całości:
- białko 44 g,
- tłuszcz 37 g,
- węglowodany 28 g,
- kalorie 624 kcal.