Super prosty deser do zrobienia w awaryjnych sytuacjach i nie tylko. Ciasto możemy także upiec tradycyjnie w piekarniku (np. jako jeden blat i podzielić na dwie części).
SKŁADNIKI
- 2 jajka,
- 100 g miękkiego smalcu / oleju kokosowego / masła,
- ok. 30 g mąki kokosowej* lub mąki łubinowej,
- 35-40 g mąki migdałowej,
- 15 g mąki bambusowej lub budyniu w proszku bez cukru,
- szczypta soli,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- wanilia, aromat waniliowy, śmietankowy lub karmelowy
*częściowo można zastąpić wiórkami kokosowymi.
MASA
- 250 g serka mascarpone,
- 2-3 łyżki słodziku w pudrze,
- kilka kropel aromatu rumowego,
- 1-2 łyżki kakao,
- 1 łyżka masła migdałowego, orzechowego lub tahini,
- garść posiekanych bakalii (u mnie jedna figa, jedna śliwka i kilka orzechów pekan),
- odrobina soku z cytryny.
- 1 łyżka kwaśnej konfitury bez cukru.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Składniki na ciasto mieszam do połączenia. Jeśli mam czas chłodzę, jeśli nie dzielę na dwie porcje.
- Pierwszą połowę ciasta przekładam do naczynia (ok. 14 x 20 cm) wyłożonego papierem do pieczenia i rozprowadzam równomiernie do uzyskania płaskiego placka. Piekę w air fryer w temp. 160 przez ok. 10 minut. Podobnie postępuję z drugą połową ciasta.
- W ten sposób uzyskamy dwie warstwy / dwa blaty ciasta. Jedna będzie stanowiła spód deseru, a drugą kruszymy i dodajemy do masy.
- Składniki na masę przekładam do naczynia i miksuję do napuszenia. Następnie dodaję bakalie i pokruszoną jedną warstwę ciasta. Mieszam delikatnie.
- Drugą warstwę ciasta zostawiam w naczyniu. Smaruję konfiturą.
- Przekładam masę z okruchami ciasta i posypuję wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Chłodzę przez min. godzinę.
Makroskładniki w całości:
- białko 45 g,
- tłuszcz 284 g,
- węglowodany 55 g,
- kalorie 2950 kcal.