Kategorie
Keto desery

KETO MAKOWIEC NA CIENKIM CIEŚCIE

Kolejna świąteczna propozycja 🌲 W tym wydaniu makowiec jest naprawdę bardzo makowy!

Ciasto możemy zmienić według uznania i wykorzystać ulubiony przepis na naleśniki. Możemy także przygotować z podwójnej porcji ciasta, żeby uzyskać grubszą warstwę.

W tym makowcu znakomicie sprawdzi się jako baza także ciasto na naleśniki budyniowe

SKŁADNIKI

  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 300 g twarogu sernikowego,
  • 20 g rozpuszczonego masła, 
  • 30 g waniliowego lub śmietankowego budyniu w proszku, 
  • opcjonalnie 10 g mąki migdałowej (jeśli masa będzie zbyt luźna),
  • 1-2 łyżki erytrolu,
  • szczypta soli
  • wanilia lub aromat śmietankowy/waniliowy/cytrynowy,
  • tłuszcz do natłuszczenia papieru.

MASA MAKOWA

LUKIER

KETO MAKOWIEC

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:

keto desery

WYKONANIE

  1. W garnku podgrzewam mleko z masłem. Dodaję mak, mieszam i doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję z ognia. Dodaję aromat migdałowy, słodzik, mąkę migdałową/posiekane migdały i orzechy. Zostawiam  do ostudzenia.
  2. Wszystkie składniki na ciasto łączę. Przekładam na natłuszczony papier do pieczenia ułożony na blasze. Ciasto rozprowadzam równomiernie nadając mu prostokątny kształt. 
  3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra dół w temp. 150-160⁰C przez ok. 10 minut.
  4. Ostudzoną masę makową łączę z ubitymi na sztywną pianę białkami. Przekładam na upieczone ciasto. Następnie roluję (trzeba zachować ostrożność, ciasto jest gorące!). Najlepiej w tym celu wykorzystać papier, na którym było upieczone ciasto i powoli rolować (zobacz film). Ostatecznie powstałą roladę zawijam w papier. Kontynuuję pieczenie przez kolejne 10 minut. Na koniec papier rozcinam, żeby ciasto odparowało, a wierzch lekko zrumienił się (wstawiam do piekarnika na ok. 5 minut). 
  5. Ostudzone ciasto dekoruję lukrem (wystarczy energicznie połączyć wszystkie składniki) i ewentualnie posiekanymi orzechami i/lub migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *