Ciasto możemy zmienić według uznania i wykorzystać ulubiony przepis na naleśniki. Możemy także przygotować z podwójnej porcji ciasta, żeby uzyskać grubszą warstwę.
W tym makowcu znakomicie sprawdzi się jako baza także ciasto na naleśniki budyniowe.
SKŁADNIKI
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 300 g twarogu sernikowego,
- 20 g rozpuszczonego masła,
- 30 g waniliowego lub śmietankowego budyniu w proszku,
- opcjonalnie 10 g mąki migdałowej (jeśli masa będzie zbyt luźna),
- 1-2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli,
- wanilia lub aromat śmietankowy/waniliowy/cytrynowy,
- tłuszcz do natłuszczenia papieru.
MASA MAKOWA
- 160 g maku mielonego (suchego z woreczka)
- 140 ml mleczka / śmietanki / kremu kokosowego lub śmietanki 30%,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- ¼ łyżeczki aromatu migdałowego,
- 40 g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
- 2 białka,
- 30 g mąki migdałowej lub drobno posiekanych migdałów,
- 3-4 łyżki drobno posiekanych orzechów,
- szczypta soli.
LUKIER
- 3-4 łyżki erytrolu w pudrze,
- 1-2 łyżki mascarpone lub gęstego serka kanapkowego,
- 1 łyżeczka miękkiego masła,
- sok z połowy (lub więcej) cytryny,
- opcjonalnie skórka z cytryny lub pomarańczy.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- W garnku podgrzewam mleko z masłem. Dodaję mak, mieszam i doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję z ognia. Dodaję aromat migdałowy, słodzik, mąkę migdałową/posiekane migdały i orzechy. Zostawiam do ostudzenia.
- Wszystkie składniki na ciasto łączę. Przekładam na natłuszczony papier do pieczenia ułożony na blasze. Ciasto rozprowadzam równomiernie nadając mu prostokątny kształt.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra dół w temp. 150-160⁰C przez ok. 10 minut.
- Ostudzoną masę makową łączę z ubitymi na sztywną pianę białkami. Przekładam na upieczone ciasto. Następnie roluję (trzeba zachować ostrożność, ciasto jest gorące!). Najlepiej w tym celu wykorzystać papier, na którym było upieczone ciasto i powoli rolować (zobacz film). Ostatecznie powstałą roladę zawijam w papier. Kontynuuję pieczenie przez kolejne 10 minut. Na koniec papier rozcinam, żeby ciasto odparowało, a wierzch lekko zrumienił się (wstawiam do piekarnika na ok. 5 minut).
- Ostudzone ciasto dekoruję lukrem (wystarczy energicznie połączyć wszystkie składniki) i ewentualnie posiekanymi orzechami i/lub migdałami.