Kategorie
Keto desery

KETO PRALINY PIERNIKOWE

Dziś super szybki przepis na świąteczny deser🌲 Możemy dowolnie zmieniać nadzienie i zaskakiwać bliskich 🎁

SKŁADNIKI 

  • 100 g mąki migdałowej plus do obtoczenia,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 100 g serka mascarpone lub kanapkowego naturalnego, 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao plus do obtoczenia, 
  • odrobina aromatu rumowego,
  • 2-3 łyżki słodziku w pudrze, 
  • szczypta soli

oraz jako nadzienie

  • migdały, orzechy i/lub konfitura bez cukru.

KETO PRALINY PIERNIKOWE

WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki przekładam do miski i łączę do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Z masy lepię kulki, które nadziewam migdałem lub konfiturą bez cukru. Wystarczy z porcji ciasta o wielkości orzecha włoskiego zrobić wgłębienie i umieścić w nim ulubiony dodatek, następnie zamykam, nadaję kulisty kształt.
  3. Kulki obtaczam w kakao lub mące migdałowej i chłodzę w zamrażalniku lub lodówce. 
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (14 sztuk):
  • białko 40 / 2,9 g
  • tłuszcz 118 / 8,4 g
  • węglowodany 16 / 1,1g,
  • kalorie 1286 / 92 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *