SKŁADNIKI
- 100 g mąki migdałowej plus do obtoczenia,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 100 g serka mascarpone lub kanapkowego naturalnego,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżka kakao plus do obtoczenia,
- odrobina aromatu rumowego,
- 2-3 łyżki słodziku w pudrze,
- szczypta soli
oraz jako nadzienie
- migdały, orzechy i/lub konfitura bez cukru.
WYKONANIE
- Wszystkie składniki przekładam do miski i łączę do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Z masy lepię kulki, które nadziewam migdałem lub konfiturą bez cukru. Wystarczy z porcji ciasta o wielkości orzecha włoskiego zrobić wgłębienie i umieścić w nim ulubiony dodatek, następnie zamykam, nadaję kulisty kształt.
- Kulki obtaczam w kakao lub mące migdałowej i chłodzę w zamrażalniku lub lodówce.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (14 sztuk):
- białko 40 / 2,9 g
- tłuszcz 118 / 8,4 g
- węglowodany 16 / 1,1g,
- kalorie 1286 / 92 kcal.