Kategorie
Keto desery

KETO MAKO SERNIK Z AIR FRYER

Obłędny, pyszny, aromatyczny, świąteczny (i nie tylko) serniczek z makiem 🌲🎁 😊

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ

SKŁADNIKI NA MASĘ TWAROGOWĄ:

Forma ok. 12 x 18 cm. 

KETO MAKO SERNIK

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:

keto desery

WYKONANIE

  1. Zaczynam od przygotowania maku, który dodaję do mleka z masłem i doprowadzam do zagotowania. Dodaję także słodzik i aromat migdałowy. Zostawiam do ostudzenia.
  2. Składniki na masę sernikową miksuję lub blenduję (wskazane przy wykorzystaniu twarogu niemielonego).
  3. Do ostudzonego maku dodaję jajko oraz mąkę i mieszam do połączenia.
  4. Formę do pieczenia (ok. 12×18 cm) wykładam papierem do pieczenia. Przekładam część masy sernikowej. Następnie całą masę makową, a na wierzch resztę masy sernikowej.
  5. Piekę w air fryer w temp. 140-150ºC przez 25 minut, następnie zmniejszam do 130ºC i piekę przez ok. 35 minut (najlepiej obserwować).
  6. Po całkowitym ostudzeniu polewam np. rozpuszczoną czekoladą (np. ze śmietanką 36%) i dekoruję posiekanymi migdałami i/lub orzechami.
Makroskładniki w całości (bez polewy):
  • białko 113 g, 
  • tłuszcz 180 g,
  • węglowodany 36 g,
  • kalorie 2243 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *