Do powideł możemy dodać odrobinę aromatu rumowego albo użyć gotowych powideł śliwkowych z rumem. Dodatek rumu znakomicie podkręcić smak pierniczków.
SKŁADNIKI
- 150 g gęstego serka kanapkowego bez dodatków, mascarpone lub mielonego twarogu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżki kakao,
- 3-4 łyżki mąki łubinowej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
oraz
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych bez cukru.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki (poza powidłami) przekładam do miski i łączę. Jeśli użyjemy niemielonego twarogu najlepiej całość zmiksować blenderem.
- Ciasto możemy schłodzić, wtedy z łatwością ulepimy ciastka. Natomiast jeśli nie mamy czasu wystarczy zwilżyć dłonie i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Ciastka układam na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. W każdej robię wgłębienie, w którym umieszczam odrobinę powideł.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę góra dół w temp. 160-170⁰C przez 20-25 minut (najlepiej obserwować). Upieczone pierniczki możemy udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Makroskładniki w całości / w jednym ciastku (12):
- białko 40 / 3,3 g,
- tłuszcz 90 / 7,5 g,
- węglowodany 27 / 2,3 g,
- kalorie 1108 / 92,3 kcal.