Do ciasta mo偶emy wykorzysta膰 wi臋cej konfitury. Je艣li u偶ycie budyniu nie stanowi problemu, mo偶emy w ca艂o艣ci wykorzysta膰 go do przygotowania bezy (wtedy nie dodajemy wi贸rk贸w kokosowych, a zast臋pujemy je budyniem).
SK艁ADNIKI NA CIASTO
- 5 偶贸艂tek,
- 1 jajko,
- 70 g mi臋kkiego smalcu / oleju kokosowego / mas艂a,
- 50 g m膮ki kokosowej,
- 15 g m膮ki bambusowej,
- 30 g drobnych wi贸rk贸w kokosowych,
- wanilia, aromat 艣mietankowy,聽
- 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia,聽
- 2-3 艂y偶ki erytrolu,
- szczypta soli.
oraz
- do ciemnego ciasta 1 艂y偶eczka kakao,
BEZA
- 5 bia艂ek, pozosta艂ych ze spodu,
- 20 g wi贸rk贸w kokosowych,
- 1 艂y偶ka budyniu w proszku bez cukru,聽
- 2-3 艂y偶ki erytrolu w pudrze.
oraz
- 3-4 艂y偶ki (lub wi臋cej) kwa艣nej konfitury bez cukru (np. porzeczkowa lub malinowa),
- s艂odzik w pudrze do opr贸szenia.
*聽podlinkowane (pogrubione) produkty mo偶esz kupi膰 taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Wi臋cej prostych keto deser贸w znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie sk艂adniki na ciasto 艂膮cz臋. Dziel臋 na dwie cz臋艣ci 戮 i 录. Do mniejszej cz臋艣ci dodaj臋 kakao. Ciasto zostawiam w zamra偶alniku na ok. 30-40 minut.
- Nast臋pnie wi臋ksz膮 cz臋艣膰 jasnego ciasta 艣cieram na tarce na du偶ych oczkach i wype艂niamy nim dno nat艂uszczonej posypanej m膮k膮 tortownicy (20 cm). Na ciasto przek艂adam i rozprowadzam r贸wnomiernie konfitur臋. Przykrywam startym na du偶ych oczkach ciemnym ciastem z kakao.
- Bia艂ka ubijam na sztywn膮 pian臋. Dodaj臋 s艂odzik i jeszcze przez chwil臋 ubijam. Nast臋pnie stopniowo wsypuj臋 wi贸rki oraz budy艅 i delikatnie 艂膮cz臋.
- Pian臋 przek艂adam na ciemne ciasto. Na wierzch 艣cieram reszt臋 jasnego.
- Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piek臋 g贸ra d贸艂 w temp. 160-170鈦癈 przez 40-45 minut. Na koniec piek臋 z u偶yciem tylko dolnej grza艂ki przez 10-15 minut.
- Zostawiam w uchylonym piekarniku do ca艂kowitego ostudzenia. Posypuj臋 s艂odzikiem w pudrze.聽
Makrosk艂adniki w ca艂o艣ci / w jednej porcji (16):
- bia艂ko 33 /聽 2,1 g,
- t艂uszcz 146 / 9,1 g,
- w臋glowodany 42 / 2,6 g,
- kalorie 1623聽 / 101 kcal.