Kategorie
Keto desery

KETO MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Super makowe ciasto🥰 Do masy możemy dodać ulubione orzechy, migdały i ewentualnie suszone owoce (jeśli nie przeszkadza nam większa ilość węglowodanów).

SKŁADNIKI NA CIASTO

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ 

LUKIER

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:

keto desery

KETO MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

WYKONANIE

  1. W garnku podgrzewam mleko z masłem. Dodaję mak, mieszam i doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję z ognia. Dodaję aromat migdałowy, słodzik, ewentualnie mąkę migdałową/posiekane migdały. Zostawiam  do ostudzenia.
  2. Wszystkie składniki na ciasto łączę. Jeśli mam czas ciasto chłodzę w zamrażalniku. Dzięki temu ciasto łatwiej zetrzeć na tarce. W tym czasie ubijam pianę z białek i dodaję do masy makowej. 
  3. Większą częścią ciasta wykładam dno tortownicy (20 cm). Możemy zetrzeć na dużych oczkach, pokroić w cienkie plastry lub rozsmarować między arkuszami papieru do pieczenia. 
  4. Ostudzoną masę makową łączę z ubitymi na sztywną pianę białkami. Przekładam na ciasto. Wierzch posypuję pozostałą częścią ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę góra dół w temp. 160-170⁰C przez 40-45 minut. Na koniec piekę w trybie „dolna grzałka” przez 10-15 minut.
  5. Ostudzone ciasto dekoruję lukrem (wystarczy energicznie połączyć wszystkie składniki) i ewentualnie posiekanymi orzechami i/lub migdałami. 
Makroskładniki w całości / w jednej porcji  (16): 
  • białko 135 / 8,4 g,
  • tłuszcz 358 / 22,4 g,
  • węglowodany 37 / 2,3 g, 
  • kalorie 4013 / 251 kcal

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *