Niezawodny przepis na bułeczki. Na blogu znajdziesz już podobne bułki ze śmietaną z nadzieniem twarogowym. Ale te z makiem… to prawdziwa petarda w okresie jesienno-zimowym…. I są takie, takie… świąteczne 🌲🌲🌲
CIASTO
- 80 g mąki migdałowej,
- 30 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 30 g łupiny babki jajowatej,
- 4 jajka,
- 200 g kwaśnej śmietany 18%,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- wanilia lub aromat śmietankowy lub karmelowy,
- pół łyżeczki sody lub 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
MASA MAKOWA
- 200 g mielonego maku (suchego z torebki),
- 200 ml mleka, śmietanki 30% lub gęstego mleczka / śmietanki kokosowej,
- 40 g masła,
- 20 g mąki migdałowej lub drobno posiekanych migdałów,
- aromat migdałowy,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 3 białka,
- szczypta soli.
LUKIER
- 3-4 łyżki erytrolu w pudrze,
- 1-2 łyżki mascarpone lub gęstego serka kanapkowego,
- 1 łyżeczka miękkiego masła,
- sok z połowy (lub więcej) cytryny,
- opcjonalnie skórka z cytryny.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- W garnku gotuję mleko z masłem. Dodaję mak, mieszam i podgrzewam mocno. Zdejmuję z ognia. Dodaję aromat migdałowy, słodzik, mąkę migdałową i ewentualnie posiekane migdały. Zostawiam do ostudzenia.
- Wszystkie składniki na ciasto łączę. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie ubijam pianę z białek i dodaję do masy makowej.
- Ciasto układam w silikonowych foremkach do tartaletek. Robię niewielkie wgłębienie, w którym umieszczam 2-2,5 łyżki masy makowej. Foremki układam na blasze i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę góra dół w temp. 160-170⁰C przez 40-45 minut. Wyjmuję z foremek i studzę na kratce.
- Ostudzone bułki dekoruję lukrem i ewentualnie posiekanymi orzechami i/lub migdałami.
Makroskładniki (ze śmietanką 30%) w całości / w jednej bułce (7):
- białko 121 / 17,3 g,
- tłuszcz 300 / 42,9 g,
- węglowodany 33 / 4,7 g,
- kalorie 3412 / 487 kcal
Makroskładniki (z mlekiem 3,8%) w całości / w jednej bułce (7):
- białko 123 / 17,6 g,
- tłuszcz 247 / 35,3 g,
- węglowodany 36 / 5,1 g,
- kalorie 2962 / 423 kcal