Biszkopty można podać z konfiturą bez cukru lub kremem z mascarpone i śmietany… Posypane jedynie słodzikiem rozchodzą się jak świeże bułeczki…
SKŁADNIKI
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
- 20 g rozpuszczonego ostudzonego masła lub oleju kokosowego,
- 1-2 łyżki słodziku,
- 15 g budyniu w proszku bez cukru (śmietankowego lub waniliowego),
- 10 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina tłuszczu do natłuszczenia patelni.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Białka ubijam na sztywną i lśniącą pianę. Następnie wciąż ubijając dodaję słodzik. Po kilku chwilach dodaję żółtka i miksuję/mieszam delikatnie.
- Na koniec (mieszając bardzo delikatnie) stopniowo wsypuję mąkę, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i bardzo powoli rozpuszczony ostudzony tłuszcz.
- Patelnię rozgrzewam z niedużą ilością tłuszczu. Ciasto nakładam łyżką i smażę pod przykryciem ze szczeliną z obu stron na złoty kolor.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (8):
- białko 20 / 2,5 g,
- tłuszcz 40 / 5 g,
- węglowodany 15 / 1,9 g,
- kalorie 510 / 64 kcal