SKŁADNIKI
- 50 g masła,
- 2-3 łyżki słodziku,
- szczypta lub więcej soli,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 200 g śmietanki 36%,
- 1 czubata łyżka mąki migdałowej plus do posypania,
- 150 g lekko pokruszonych orzechów laskowych.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Zaczynam od przygotowania karmelu. W rondelku rozpuszczam masło i doprowadzam do lekkiego palenia (ma powstać bursztynowy kolor i trochę brązowych kropek). Następnie dodaję słodzik i szczyptę soli. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Dodaję obie śmietanki i mieszam.
- Jeśli masa zacznie kipieć zdejmuję z ognia i mieszam (można podmuchać z góry, żeby powstrzymać buzowanie). Podgrzewam cały czas na średnim ogniu i mieszam, aż masa zacznie ciemnieć i stanie się gęsta i karmelowa. Gdy tylko ostygnie dodaję pokrojone orzechy i mąkę. Całość przekładam do podłużnego naczynia. Wierzch posypuję mąką migdałową i ewentualnie solą. Wstawiam do lodówki lub zamrażalnika do całkowitego zastygnięcia. Kroję na dowolnej wielkości batony.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (8):
- białko 36 / 4,5 g,
- tłuszcz 277 / 34,6 g,
- węglowodany 41 / 5,1 g,
- kalorie 2736 / 342 kcal