Dodatki do keto pizzy możemy dowolnie zmieniać. Możemy przygotować jako opcję do śniadaniówki. W wersji na zimno keto pizza smakuje równie dobrze.
SKŁADNIKI
- 15 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 20 g mąki migdałowej,
- 2 jajka,
- 60 g startego sera cheddar lub grana padano,
- sól,
- ćwierć łyżeczki oregano,
- opcjonalnie ćwierć łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1,5 łyżki oliwy,
- 1 kulka (125 g) mozzarelli
- oraz 1-2 łyżki oliwy i ulubione dodatki.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w BESTSELLERZE
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam oliwę i krótko smażę dodatki do pizzy (wystarczy, żeby były lekko zrumienione).
- W misce łączę składniki na pizzę.
- Usmażone dodatki zdejmuję z patelni.
- Na patelnię przekładam ciasto na pizzę nadając mu okrągły płaski kształt. Posypuję startą mozzarellą, układam wcześniej przygotowane dodatki.
- Patelnie ustawiam na najmniejszym ogniu. Przykrywam i zostawiam, aż pizza zetnie się.
- Następnie zdejmuję pokrywę, żeby odparowało. Po 1-2 minutach keto pizzę możemy podawać.
Makroskładniki w całości (bez dodatków typu szynka, oliwki, papryka):
- białko 55 g,
- tłuszcz 80 g,
- węglowodany 3,4 g,
- kalorie 974 kcal.