SKŁADNIKI
- 2-3 jajka,
- 50 g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
- 1,5 łyżki kakao,
- 30-35 g mąki kokosowej,
- 2 łyżki erytrolu,
- aromat rumowy,
- szczypta soli.
MASA SERNIKOWA
- 150 g naturalnego serka kanapkowego,
- wanilia lub kropelki karmelowe,
- słodzik w pudrze.
POLEWA
- 50 g rozpuszczonej czekolady.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Zaczynam od połączenia składników na masę sernikową.
- W odrębnym naczyniu łączę składniki na ciasto z kakao.
- Z powstałej masy lepię kulki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko dociskam i robię wgłębienie, w którym umieszczam porcję masy sernikowej.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 170⁰C przez ok. 30 minut.
- Ostudzone ciastka polewam rozpuszczoną czekoladą.
Makroskładniki w całości / w jednym ciastku (8):
- białko 36 / 4,5 g,
- tłuszcz 120 / 15 g,
- węglowodany 25 / 3,1 g,
- kalorie 1336 / 167 kcal.