SKŁADNIKI
- 5 jajek,
- 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów,
- 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 30 g mąki kokosowej,
- 30 g mąki łubinowej,
- 30 g kakao,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka sody,
- 4-5 łyżek słodziku,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- szczypta soli,
- ok. 200 g startej na drobnych oczkach cukinii (bez skórki i nasion).
na wierzch 130 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady połączonej z 2 łyżkami oleju kokosowego oraz duża garść posiekanych orzechów
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i miksuję do połączenia. Przekładam do formy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przekładam na ciasto czekoladowe. Lekko mieszam, żeby uzyskać nieregularne kształty. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 170°C przez ok. godzinę (najlepiej obserwować i sprawdzić patyczkiem).
- Po ostudzeniu polewam rozpuszczoną czekoladą połączoną z z olejem kokosowym (najlepiej rozpuścić i połączyć w kąpieli nad gorącą wodą). Obficie posypuję orzechami. Wstawiam do lodówki, żeby polewa zastygła.