SKŁADNIKI
- 6 jajek*,
- 220 g śmietany 18%* lub gęstego jogurtu naturalnego*,
- 40 g mąki kokosowej,
- 60 g mąki migdałowej,
- 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła lub oleju kokosowego,
- 3-4 łyżki erytrolu,
- ewentualnie wanilia,
- odrobina skórki z cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki kardamonu,
- szczypta soli,
- 350 g śliwek.
*w temperaturze pokojowej
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładam do formy (ok. 20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam ćwiartki śliwek.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 170ºC przez ok. 60 minut (najlepiej obserwować i sprawdzić patyczkiem). Gdy ciasto lekko ostygnie posypuję słodzikiem w pudrze.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16):
- białko 62 / 3,9 g,
- tłuszcz 170 / 10,6 g,
- węglowodany 42 / 2,6 g,
- kalorie 1966 / 123 kcal.