SKŁADNIKI
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- szczypta soli,
- 1 łyżka śmietankowego budyniu w proszku,
- 5 łyżek mąki kokosowej,
- 2-3 łyżki słodziku,
- skórka starta z limonki,
- skórka starta z połowy cytryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół jabłka drobno pokrojonego,
- 8-10 truskawek drobno pokrojonych,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- słodzik w pudrze do posypania.
WYKONANIE
- Pokrojone owoce skrapiam sokiem z cytryny.
- Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie wciąż ubijając stopniowo dodaję żółtka i słodzik.
- Powoli dodaję mąkę, budyń, proszek do pieczenia i skórkę z limonki i mieszam delikatnie
- Na koniec wrzucam owoce. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 14-28 cm). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 160-170ºC przez ok. 30 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy).
- Upieczone ciasto posypuję słodzikiem w pudrze.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16):
- białko 47 / 2,9 g,
- tłuszcz 66 / 4,1 g,
- węglowodany 26 / 1,6 g,
- kalorie 907 / 56,7 kcal