SKŁADNIKI
- 250 g twarogu sernikowego,
- 4 jajka,
- 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła/oleju kokosowego,
- 20-30 g erytrolu,
- 40 g mąki migdałowej,
- 20 g mąki bambusowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli,
- wanilia lub aromat śmietankowy,
oraz na wierzch ciasta
- 200-250 g jeżyn lub innych owoców.
forma ok. 22 x 22 cm.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki przekładam do misy i łączę do uzyskania jednolitego gęstego ciasta.
- Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam owoce.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra dół w temp. 170°C przez ok. 15 minut, potem przez 25-30 min. w temp. 160°C (najlepiej obserwować i sprawdzić patyczkiem). Kroję po ostudzeniu.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (12):
- białko 61 / 5,1 g,
- tłuszcz 109 / 9,1 g,
- węglowodany 38 / 3,2 g,
- kalorie 1400 / 117 kcal.