Kategorie
Keto wytrawnie

SUPER LEKKIE I PUSZYSTE GOFRY Z PYSZNYM SOSEM Z ŻÓŁTEK

Super lekkie i neutralne w smaku keto gofry. Znakomicie sprawdzą się na słodko i na słono

SKŁADNIKI

  • 4 białka,
  • 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie),
  • 50 g mąki migdałowej,
  • 10 g mąki bambusowej (błonnika bambusowego),
  • 15 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła,
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta lub więcej soli.

WYKONANIE

  1. Zaczynam od włączenia i rozgrzania gofrownicy. 
  2. Białka (w sumie 5) ubijam z solą na super sztywną pianę. Wciąż ubijając dodaję żółtko. Stopniowo dodaję sypkie składniki i delikatnie łączę. Na koniec (wciąż delikatnie mieszając) wlewam małym porcjami rozpuszczony tłuszcz. 
  3. Z ciasta piekę gofry. U mnie czas pieczenia ok. 4 minut. Studzę na kratce, dzięki temu zachowują puszystość i lekkość. 
  4. Możemy podać je na słodko jak i na słono (wtedy możemy do ciasta dodać więcej soli i ulubione zioła). 
  5. W wersji wytrawnej można podać z szybkim sosem na bazie żółtek, wykorzystując przy okazji te pozostałe z przygotowania gofrów. 
Makroskładniki w całości / w jednym gofrze (6):
  • białko 34 / 5,7 g,
  • tłuszcz 46 / 7,7 g,
  • węglowodany 5,4 / 0,9 g,
  • kalorie 595 / 99,2 kcal.

SOS Z ŻÓŁTEK

  • 4 żółtka,
  • 150 g rozpuszczonego gorącego masła,
  • 3-4 łyżki soku z cytryny,
  • ćwierć łyżeczki soli,
  • pieprz, 
  • ewentualnie ulubione przyprawy. 

WYKONANIE

  1. Żółtka przekładam do obszernej miski, którą ustawiam na garnku z gotującą na małym ogniu wodą (dno miski nie powinna dotykać wody). Ubijam żółtka, aż się napuszą. Następnie wciąż ubijając dodaję stopniowo gorące masło. Na koniec ubijania sok z cytryny, sól i pieprz. Ewentualnie dodaję ulubione przyprawy. 
  2. Jeśli zdarzy się, że sos zacznie rozwarstwiać się wystarczy użyć blendera i zmiksować na najwyższych obrotach (jeśli konsystencja nie będzi zadowalająca można dodać 1-2 łyżki śmietany i blednować na najwyższych obrotach). 
  3. Sos przechowuję w lodówce. Możemy wykorzystać go do keto kanapek, jako dip do świeżych lub grillowanych/pieczonych warzyw, do jajek lub mięsa.   
Makroskładniki w całości (242 g) / w jednej łyżce (12 łyżek po 20 g):
  • białko 14 / 1,2 g,
  • tłuszcz 146 / 12,2 g,
  • węglowodany 2,3 / 0,2 g,
  • kalorie 1360 / 113,3 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *