Kategorie
Keto wytrawnie

KETO ZAPIEKANKI JAK TRADYCYJNE BEZ PIEKARNIKA

Super pożywne i proste rozwiązanie, gdy nie chcemy korzystać z piekarnika w upalne dni 😉

SKŁADNIKI

patelnia o średnicy 26-28 cm

 

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków:

WYKONANIE

  1. Na patelni podgrzewam masło i 1 łyżkę smalcu. Smażę pokrojoną cebulę. Gdy zacznie rumienić się dodaję pokrojone pieczarki i szynkę. Mieszam i smażę, aż pieczarki odparują. Na koniec dodaję przyprawy. Mieszam i całość przekładam do miski. Patelnię zostawiam, będzie wykorzystania do usmażenie spodu zapiekanki. 
  2. W głębokim naczyniu ubijam białka z solą. Wciąż ubijając dodaję żółtka. Na koniec wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszam.
  3. Na patelni pozostałej po pieczarkach rozpuszczam smalec. Przekładam ciasto. Zmniejszam ogień do minimum, przykrywam i zostawiam na małym ogniu na ok. 4 minuty. Na wierzch ciasta przekładam wcześniej przygotowane pieczarki, posypuję startym żółtym serem, przykrywam i kontynuuję pieczenie na niewielkim ogniu. Zdejmuję z ognia, gdy ser rozpuści się całkowicie. 
Makroskładniki w całości:
  • białko 80 g,
  • tłuszcz 100 g,
  • węglowodany 18 g,
  • kalorie 1286 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *