SKŁADNIKI NA CIASTO
- 4 jajka,
- 2,5 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
- 1 (po obraniu ok. 140 g) starte jabłko,
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady,
- 40 g miękkiego masła,
- 40 g mąki kokosowej,
- 40 g mąki migdałowej lub łubinowej,
- 20 g kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3-4 łyżki erytrytolu,
- szczypta soli.
To ciasto znajdziesz także w innym, bardziej czekoladowym wydaniu zerknij TU.
MASA
- 250 g mascarpone,
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wody,
- opcjonalnie odrobina soku z cytryny,
- 2-3 łyżki słodziku w pudrze,
- garść dowolnych owoców jagodowych.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto przekładam do misy i mieszam do połączenia. Masę przekładam do formy (ok. 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 170°C przez ok. 40 minut (najlepiej obserwować i sprawdzić patyczkiem).
- Do misy przekładam mascarpone, jogurt naturalny, słodzik w pudrze, wanilię, ewentualnie sok z cytryny i miksuję do połączenia i napuszenia masy. Na koniec stopniowo dodaję rozpuszczoną ostudzoną żelatynę.
- Upieczone ciasto kroję w ten sposób, że odkrawam wierzch (mniej więcej ⅓ wysokości ciasta) i odkładam na bok.
- Pozostałą grubszą część przykrywam przygotowaną masą. Na wierzch układam owoce. Pozostałą wierzchnią część ciasta kroję w drobną kostkę i przykrywam masę z owocami. Można dodatkowo jeszcze udekorować owocami i listkami mięty. Chłodzę przez ok. godzinę, a najlepiej całą noc.