Kategorie
Keto wytrawnie

DIP PAPRYKOWO-JOGURTOWY

Lekki i smaczny dodatek do dań z grilla i np. pieczonych mięs.

SKŁADNIKI

  • 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 pomidor, 
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1-2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • opcjonalnie odrobina soku z cytryny, 
  • kilka listków bazylii i pietruszki, 
  • sól, pieprz do smaku,
  • płatki chili do dekoracji. 

WYKONANIE

  1. Na patelni podgrzewam oliwę dodaję pokrojoną paprykę. Mieszam, gdy zacznie tracić jędrność dodaję posiekany czosnek i kawałki pomidora bez skórki. Lekko posypuję solą, mieszam co jakiś czas i czekam, aż pomidor puści sok. Zdejmuję z ognia do ostudzenia. 
  2. Zawartość patelni przekładam do misy, dodaję gęsty jogurt naturalny, kilka listków bazylii oraz pietruszki i blenduję do połączenia.
  3. Dodaję ocet balsamiczny, ewentualnie odrobinę soku z cytryny. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przekładam do miseczki, dekoruję oliwą i płatkami chili. Przechowuję w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *