Możemy także przygotować w wersji bez czekolady, wtedy wystarczy do serka kanapkowego dodać odrobinę wanilii, soku z cytryny i słodziku w pudrze💖 W każdej wersji bardzo polecam😉
SKŁADNIKI
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- 100 g miękkiego oleju kokosowego lub smalcu (albo masła),
- 90 g mąki kokosowej (lub 110-120 g mąki migdałowej),
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki słodziku,
- szczypta soli.
MASA
- 60 g gorzkiej czekolady,
- 200 g serka kanapkowego,
- odrobina aromatu rumowego lub migdałowego.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Składniki na ciasto łączę. Następnie przekładam na papier do pieczenia, przykrywam drugim arkuszem papieru i rozwałkowuję. Z ciasta wykrawam krążki (u mnie o średnicy 4-5 cm). Układam na blasze wyłożonej papierem od pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 160ºC przez 10-12 minut (z tej ilości ciasta upieczemy dwie blachy ciastek).
- Czekoladę rozpuszczam w misce we wrzątku. Następnie dodaję serek kanapkowy, odrobinę aromatu i mieszam do połączenia.
- Masą przekładam ciastka łącząc po dwa krążki, tak jak tradycyjne markizy.
Makroskładniki w całości:
- białko 48 g,
- tłuszcz 230 g,
- węglowodany 34 g,
- kalorie 2440 kcal.