SKŁADNIKI
- 3 jajka,
- 200 g tłustego twarogu,
- 2,5 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 łyżka mąki bambusowej,
- szczypta soli,
- opcjonalnie słodzik (1-2 łyżeczki),
- masło, smalec lub olej kokosowy do natłuszczenia patelni,
- kilka owoców jagodowych i/lub czekolady gorzkiej.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Jajka wbijam do miski. Dodaję twaróg, wiórki kokosowe, mąkę bambusową, szczyptę soli oraz ewentualnie słodzik. Blenduję do całkowitego połączenia.
- Na patelni podgrzewam 1-2 łyżeczki tłuszczu. Przekładam wcześniej przygotowane ciasto (najlepiej podzielić na dwie porcje, jeśli użyjemy patelni o średnicy ok. 20 cm). Układam owoce (ewentualnie także kawałki czekolady), zmniejszam ogień do minimum, przykrywam patelnię i smażę, aż ciasto całkowicie zastygnie.
- Podaję na ciepło lub na zimno.
Makroskładniki w całości bez owoców i czekolady:
- białko 37 g,
- tłuszcz 61 g,
- węglowodany 10 g,
- kalorie 757 kcal.